Fit Motief Beige Overhemd Modern Ledub Blauw qOF01Y
Xl Zwart Undercuff Dames Precip Marmot Handschoenen
Undercuff Zwart Marmot Xl Precip Handschoenen Dames
Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Nike Dames Juvenate Multicolour Print W Sneakers gpgIrnxv
  • Start
  • Blog
  • Bakkers en allergenenwetgeving, hopeloos of voortreffelijk?
Groen Groen Nike Hardloopschoenen Hardloopschoenen Heren Quest Nike Quest WYH4Sqfq
Pagina afdrukken
Bakkers en allergenenwetgeving, hopeloos of voortreffelijk?
Marmot Xl Zwart Dames Handschoenen Undercuff Precip

Zoals de meesten onder jullie wel weten, is er sinds december 2014 een nieuwe wetgeving waardoor een bakker (maar ook slager, restauranthouder …) jou moet kunnen meedelen welke allergenen (van de 14 verplichte) er in zijn producten zitten.

Voor mezelf was het nog helemaal niet duidelijk hoe het nu zit met brood en lupine. Bij de vaststelling van de lupine-allergie van mijn dochter, jaren terug, vertelde de allergoloog dat heel wat broden lupine bevatten. Na bezoek van verschillende bakkers bleken de meeste bakkers nog nooit van lupine gehoord te hebben. Gelukkig waren er toen enkele bereidwillige bakkers (met vooral dank aan Alex – De Broodkruimel). De conclusie van mijn rondvraag was: wit en licht grijs brood waren veilig, de anderen bevatten nagenoeg allemaal lupine.

Zoveel jaren later, merk ik vooral in de supermarkten dat lupine veel minder aanwezig is op de etiketten. Daar waar vroeger het merendeel van de wafels, zachte koeken, zelfs bepaalde chips- soorten lupine bevatten, is het nu de minderheid. Dus was ik benieuwd naar ‘brood en lupine’ maar ook vooral benieuwd naar het invoeren van deze wetgeving in een kleine zelfstandige zaak zoals de meeste bakkerijen.

Vol goede moed plande ik de bakkersbezoeken in onze gemeente Westerlo in. Ja, er zijn best veel bakkers (>15). Oorspronkelijk wilde ik jullie een mooi overzicht bezorgen van al deze bakkers met een puntenquotering op volgende onderdelen: kennis allergenen – bereidwilligheid nazicht van deze allergenen – in orde met wetgeving – lupine aan- of afwezig. Gaandeweg heb ik dit idee laten varen. Waarom? Nagenoeg overal waar ik kwam, viel men uit de lucht. Lupine, wat is dat? En dan begon men over gluten … De bakkers zijn goed op de hoogte dat er overal gluten inzitten en dat ze geen glutenvrij brood in hun winkel kunnen leggen want dat dit dan sowieso sporen van gluten bevat. Maar daar gaat het hier niet over. Het gaat over lupine, één van de 14 verplicht te melden allergenen. Op 1 plaats werd ik ronduit slecht behandeld. Ik kwam totaal verbouwereerd buiten en twijfelde even aan mezelf. Was ik te bruut geweest in m’n vraagstelling? Gelukkig was er een kennis aan het aanschuiven en zij vertelde me later dat ze zelf geschrokken was over de manier waarop ik werd afgesnauwd. Dit was echter een alleenstaand geval en op de andere plaatsen was men heel vriendelijk en bereidwillig. Ook nu nog (net als 8 jaar terug) hoorde men het meestal in Keulen donderen. Het was wel geen enkel probleem om het op te zoeken. Dus sprak ik nog een 2de keer af. Daarna had men informatie opgevraagd bij de leveranciers, de recepturen goed nagekeken en ik kreeg de correcte info.

1 bakker in Westerlo is het vermelden waard, namelijk bakker Appels in Oevel. De bakker kon mij onmiddellijk uitleg geven over lupine. Hij wist dat lupine een paarse bloem is en dat er meel van gemaakt wordt, maar dat in de bakkerij dit vooral aanwezig is in de broodverbeteraar. In hun bakkerij gebruikten ze geen broodverbeteraar met lupine en ze hadden geen broden die lupinemeel bevatten. Hoera! Na jaren, enkel wit en licht grijs brood, is plots het aanbod enorm. Ik kocht dan ook onmiddellijk een super lekker houthakkersbrood.

Mijn held in het verleden, bakker Alex, was op verlof toen ik in de bakkerij langskwam. De winkelbediende kon me niet helpen. Dat was trouwens in elke bakkerij het geval, ook bij bakker Appels, daar had ik gewoon geluk dat hij net nog aanwezig was. Na een mailtje kreeg ik vanop zijn vakantie-oord al wel antwoord. Ook hier bleek dat lupine met de jaren verdwenen is uit de bakkerij. Enkel het sojabrood bevatte nog lupine.Marmot Dames Zwart Undercuff Handschoenen Xl Precip

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik jammer genoeg niet alle bakkers heb bezocht. Het is echt een hels karwei. Eerst iedereen informeren, dan uitleggen waarom het belangrijk is om toch een antwoord te krijgen op je vraag, vragen tegen wanneer ze alles uitgezocht kunnen hebben, een 2de keer langs gaan, soms een 3de keer …

De bakkers gaven ook allemaal aan dat het voor hen ook een hele klus is deze informatie te vergaren. Daarnaast hebben ze een drukke job, weinig vrije tijd … Lupine-allergie komt relatief weinig voor.Sandaal Lulu Metal Molten Fitflop Bronze UUSwOzqr

Mijn tip voor jullie, allergiepatiënten: Heb geen angst voor negatieve reacties. Ze komen eerder zelden voor (in mijn geval slechts 1 x) en heb je pech, maak je er niet druk om maar ga er gewoon niet meer naartoe. De anderen helpen je met een lach op hun gezicht. Verwacht niet dat ze je onmiddellijk antwoord kunnen geven maar vraag hen tegen wanneer ze dat voor jou kunnen opzoeken. En de les die ik geleerd heb, ga na 1 of 2 jaar nog eens opnieuw langs en vraag of ze van alle producten nog eens opnieuw alles kunnen nakijken want in mijn geval had mijn dochter al 8 jaar terug donker brood kunnen eten.

Groetjes,

An

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Magic Steun Lift Glamorise Huidkleur bh rgZwqar

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Undercuff Precip Marmot Xl Handschoenen Dames Zwart

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!
Allergiediëtisten

Copyright 2019 Allergie Diëtisten. Niets mag gekopieerd worden zonder toestemming.

Bh Magic Lift Magic Steunfunctie Lift Met wga0t7q Steunfunctie Bh Steunfunctie Lift Lift Bh Magic Bh Met Magic Magic Lift Met RxaB5H